tirsdag den 18. november 2008

Schindlers liste

Kære læser

Nedenunder følger en liste over hvor lang tid der ca. går fra et forlag modtager en tekst, til forfatteren får et svar. 
Jeg har, blandt forfatterne fra skolen for børnelitteratur, mødt både positive og negative reaktioner da jeg lavede rundspørgelse på denne liste. Dog har de fleste været meget hjælpsomme, og ud over de hårde fakta har enkelte suppleret med saftige historier. Dem samler jeg, og så kommer de her på siden senere. 
Indtil den tid, må man nøjes med Listen.
En af de kristiske røster på skolen har spurgt hvad i alverden man kunne bruge en sådan liste til. Mange ting vil jeg sige. Som forfatter kan man target de forlag som er hurtigst på aftrækkeren, således at man ikke skal sidde hjemme i sofaen og vente 8 uger, men måske kun behøver vente 4. Ventetiden, er, synes jeg, noget af det mest urimelige. Jeg forstår godt forlagens praksis med at man kun må sende til et af gangen. Det kan selvfølgelig være spildt tid for en redaktør at have siddet og læst et manus, og så har en anden redaktør læst hurtigere, og derved fået bogen. Men er det ikke hvad det fri marked er? Først til mølle? Dem som er mest effektive høster mest? Hvorfor skal bogmarkedet være til forlagenes fordel, og ikke forfatterens? Hvorfor skal et manuskript ligge på et skrivebord i 4 uger? Hvorfor ikke ligge på to eller tre skriveborde? Det ville presse redaktørerne og det ville give forfatterne bedre vilkår. Vi snakker her om en branche hvor du skal være heldig hvis du laver mere en 100.000 om året. Og så arbejder du altså 10 timer i døgnet. Det er uhyre forskelligt hvor lang tid det tager at skrive en roman, men jeg vil tro det ca. er 3-6 mdr. reelt arbejde, ca. 8 timer om dagen. Det tjener man ca. 30.000 kr. på, før skat vel og mærke. En anden ting man bør bemærke er at forfatterne er grunden til forlagene eksisterer. Ikke omvendt. Uden forfattere, ingen forlag, uden forlag ville forfatterne stadigvæk eksisterer. Hvorfor er vores forhold så så dårlige? Hvorfor siger ingen noget, men godtager med hovedet bøjet vilkårerne? 
På skolen fik vi at vide, at sende til to forlag samtidig var det samme som at kaste sig ud over Møns Klint. Vi havde bare og vente, og efter 12 uger måtte vi ringe og rykke forlagene. 3 mdr?Send til fire forlag, og så er der gået et år. 
Det er ikke i orden.
Forlagene kan også bruge listen. De kan spørge sig selv, hvorfor er Carlsen, Høst & Søn og Gyldendal de mest brugte? (Og så kan selv samme forlag klapper sig selv på ryggen). Er det fordi vi som forfattere ingen fantasi har, eller er det fordi de er specielt gode til at markedsføre sig selv? Sender vi til dem fordi de er de største, eller fordi både Gyldendal og Høst & Søn var ude på forfatterskolen for børnelitteratur og fortælle om deres virksomheder.
En garvet forfatter fortalte mig engang at jeg skulle debuterer på Gyldendal, fordi så ville alle døre efterfølgende stå åbne. Der er noget om det. Men hvis man kigger på listen, så er de mindre forlag hurtigere til at give svar, af mange grunde, bl. a. fordi de ikke får tilsendt lige så store mængder af manuskripter. 
Min erfaring har sagt mig, at redaktøreren er alt. Det er den person du evt. skal arbejde sammen med hvis forlaget vælger at udgive dit manuskript, og derfor skal det være en person som du finder intelligent og dygtig. Forlaget er underordnet. Hvis din redaktør er dygtig, så skal der nok komme noget positivt ud af samarbejdet, og derved et godt produkt. Derfor er forlags besøg vigtige på bl.a. forfatterskolen for børnelitteratur, og gerne mange flere end de to vi havde. Man ser det også tit, at en forfatter finder en redaktør og følger personen fra forlag til forlag. 
For at runde af er listen en guideline. Et udgangspunkt. Og som sagt kan den bruges til at se hvor vi 12 elever fra årgang 06-08 har gidet sende vores tekster hen, og hvor lang tid der gik før vi fik svar. Svarerne har både været positive og negative. Vi har dog fået udgivet indenfor alle tre områder, både letlæsning, roman og billedbøger. 
Held og lykke!

  Branner Korch Gyldendal Katolsk Carlsen
         
Roman Ukendt 2 mdr. 2 mdr. 6 uger
         
Billedbog 6 uger 6-8 uger Ukendt 6 uger
         
Letlæsning Ukendt 1 dag - 8 uger Ukendt 6 uger


ABC Tellerup Husets Phabel Høst & Søn
         
Ukendt <> 4 uger 3 mdr. 4-8 uger
         
1-5 uger Ukendt Ukendt Ukendt 6-8 uger
         
Ukendt Ukendt Ukendt Ukendt 2 mdr.


Apostrof Alma Thorup Borgen Politiken
         
Ukendt Ukendt Ukendt Ukendt 3-6 uger
         
4-5 uger 4-5 uger 4-5 uger 4 uger Ukendt
         
Ukendt Ukendt Ukendt Ukendt Ukendt