søndag den 29. november 2009
crazy svineinfluenza
torsdag den 19. november 2009
Lost and found
Er ved at rydde op i mine (resterende) dvd'er. Jeg har lige haft indbrud i mit kælderrum hvor alle dvd'er fra A-M blev nuppet (de lå i en taske) + min Superman tin box (SUK!).
onsdag den 18. november 2009
Soldater græder ikke, Lektør
Lektørudtalelse
Anvendelse/målgruppe/niveau
Kuldslået og knugende lille roman om en 11-årig pige, der bliver tvangsfjernet. De alvorlige emner taget i betragtning er det en bog, som skal formidles, og den henvender sig til modne børn fra cirka 12 år. Vil nok mest blive brugt i forbindelse med emnearbejde
Beskrivelse
Elektra er 11 år, da hun bliver tvangsfjernet pga. sin alkoholiserede mors massive omsorgssvigt. Elektras far er soldat og meldt savnet i Afghanistan, men Elektra er overbevist om, at han snart kommer hjem og redder hende. Når det hele bliver for slemt, tager Elektra farens soldaterhjelm på og drømmer sig væk. Elektra bliver fjernet hjemmefra og kommer til børnehjemmet Solsikken, hvor de andre børn er nogle hårde negle. Børnehjemmet er ikke lutter lagkage, og da Elektra sammen med en forhærdet 15-årig grønlandsk dreng, en misbrugt pige og to fortabte brødre kommer til at stjæle en rød Ferrari, går det helt galt. Bogen er velskrevet, og børnenes hårde sprog overbeviser og gør indtryk; bag de hårde facader gemmer sig børn, som i den grad savner nærværende og kærlige forældre
Sammenligning
Jesper Nicolaj Christiansen (f. 1972) har tidligere udgivet billedromanen Æblet i 2008 og et par bøger i Dingo-serien
Samlet konklusion
Velskrevet og kuldslået lille roman om tvangsfjernelse af en 11-årig pige, som kommer rigtig galt af sted. Overbevisende og knugende læsning, som kan bruges til emnearbejde fra cirka 12 år
lørdag den 14. november 2009
Det hvide guld
En læser anmelder soldater
Personkaraktestikkerne er noget ud over det sædvanlige.
Jeg vil ikke sige så megt i frygt for at komme til at ødelægge det. Denne bog må og skal læses. Det har den fortjent og det har I fortjent.
torsdag den 5. november 2009
Vil Joan Ørting også dø?
tirsdag den 3. november 2009
Sonny Søren udsat
"Mens mængden af mentalt handicappede voksede udenfor de knagende døre stod Sonny Søren og hamrede panden ind i fryseren. Han havde lige tjekket rummet. Det var en blindgyde. Han var fanget. Som en rotte i en bur, kunne han nu kun afvente den uundgåelige sønderrivning af sin krop, af massen udenfor.
Han bankede panden ekstra hårdt ind i fryseren og hørte et stille ”klopf”. Til venstre havde en skuffe åbnet sig. I den lå der sølvpapir, fryseposer og en rulle gaffatape. Sonny Søren åbnede skuffen helt og tog rullen ud. Han åbnede skuffen ovenover. Der lå to dåseåbnere af den lille håndmodel. Sonny Sørens øjne gled fra gaffatapen til dåseåbnerne. Så smilte han. Ondskabsfuldt."
ps. farverne er off.
Bogvægten
"Hurtig, let læst realismegyser med indlagte chokeffekter. Stor indlevelse i børnene og deres sammensatte naturer."
"Elektras liv deler sig mellem uhyggelig realisme og drømme med faren som ridder, og man kan kun håbe på, at de mange fiktive overdrivelser er aldeles uden forbindelse til virkeligheden i landet med velfærden."
Til det kan jeg kun svarer at virkeligheden overgår fantasien. Jeg blev af forlaget bedt om at tone visse elementer ned, fordi det var for "uvirkeligt". Bogen er baseret på samtaler med pædagoger, arbejde på et observations- og behandlingshjem samt en del research. Virkelighedens Danmark er den fiktive litteratur ikke klar til endnu.