lørdag den 21. februar 2009

Årets bedste

Det er prisuddelingstid. Oscar showet lurer lige rundt om hjørnet.  I denne tid, hvor de bedste af de bedste kåres, vil jeg gøre opmærksom på fem tegneserier som har gjort det lidt bedre end alle de andre i 2008.

Lad os, i bedste dramatisk stil, starte fra toppen af bunden:


5. MOUSEGUARD: Fall 1152 af David Petersen
Hr. Petersen har lavet lidt af et mirakel. En krydsning af en tandsparkende børnebog og et underholdende psykedelisk svampetrip. Eller, som Variety kaldte den "En krydsning mellem Ringenes Herre og Stuart Little." Underholdende for alle aldersgrupper, det er den i hvert fald. 
Den handler, som titlen antyder, om mus. Nærmere bestemt, ridder mus. Vi følger de tre mus, Lieam, Saxon og Kenzie der er ude og lede efter en forsvunden mus og derfra tager historien fart. Det er mus mod krabber, mus mod slanger og mus mod andre mus med store økser.
Det er fabel-agtigt godt illustreret af David Petersen selv, og smukt farvelagt. Han bygger et nyt univers op, og er man til fantasy er det helt bestemt et kig værd. Mit eneste lille minus er historien, som er en smule tynd og ikke helt glat fortalt, men de overdådige illustrationer fjerner din opmærksomhed fra den lidt spinkle historie, og du svæver igennem hele bogen. En 2'er er på vej, og skulle ankomme til sommer. God til børn i alle aldre. Nuff Said!
Villard, miniserie issue 1-6 samlet + ekstra materiale, fås i Fantask for 143,50


4. 1985 af Mark Millar og Tommy Lee Edwards
Lad mig sige det med det samme. Det er ikke verdens fedeste tegninger. Men når det så er sagt, så er der ikke en finger at sætte på denne lille viol. En historie om en dreng og hans far. Og superhelte. Mark Millar er nok en af de bedste forfattere der findes i tegneserien verden i dag, og 1985 er hans bedste historie, so far. Setuppet er simpelt, superskurkene fra Marvel universet er sevet ind i vores verden, og deler flittigt ud af død og ødelæggelse. Det er nu op til Toby (og hans far) at redde verden, og den eneste måde man kan gøre den slags på, er ved at drage til Marvel universet og hente alle heltene. 
Hvis du, som jeg, læste superhelte tegneserier i 1980'erne, så er det her noget nær den Hellige Gral. Og har du oven i købet spawned en søn, så vil tårerne trille ned af dine kinder mens du bladre dig igennem denne velskrevet historie. 
Marvel, Mini-serie 1-6, samlet. Fås i Fantask i en ultra nice hardcover for 200,- 

3.  SCALPED: Indian Country af Jason Aaron og R.M. Guéra
Faktisk er det en lille smule snyd. Scalped: Indian Country udkom i 2007, men jeg synes det ville være fjollede at starte med 2'eren (Casino Boogie), så, here goes nothing.
Scalped er noget så sjældent som en moderne amerikansk western/Crime historie om det originale folk, indianerne. Hovedpersonen er Dashinell Bad Horse, som er indianer, og vender tilbage til reservatet (eller The Rez, som de kalder det i bogen) efter en tur ude i verden. Bad Horse er en ægte noir helt, der faktisk er lige så fucking cool som sit navn. Det er en medrivende fortælling om en motherfucker mean cop med en hemmelighed. 
Scalped gør mere end bare underholder. Den stiller spørgsmål ved race, familie, samfundsklasse, laster og køn. Ikke dårligt for en tegneserie. Og så er den smækfyldt med sex og vold. Det er ikke for folk med dårligt blodtryk.
Jason Aaron har lavet en fantastisk research, og dette er et flot billede af reservaterne og det stolte folk og deres situation og stilling i samfundet i dag + en ganske underholdende øretæveuddelene fortælling om en mands søgen efter retfærdighed. Men det som Jason Aaron er allerbedst til, er dialog. Den er hårdtslående, letflydende, autentisk og karakterbestemt. 
Jeg sad og var gul og blå af misundelse mens jeg læste. 
Jeg vil lige give et eksempel. Historien starter (som enhver god noir) i en bar, hvor Bad Horse er omringet af Prærienegere (som han kalder de andre indianerne). Han står til at få en ordentlig røvfuld, og hans nye venner bliver da heller ikke trætte af først at fortælle om hvilken bad-motherfucker Bad Horse er, og derefter, hvor mange tæsk de har tænkt sig at give ham. 
Dette er Bad Horses svar: "Then what say we skip all this goddamn foreplay ladies... whicha you motherfuckers is gonna be the first to cry to Jesus?"
Derfra er det kun op af bakke. Stærkt underholdende og stærkt vanedannende og et must for alle der elsker indianere, noir, vold & sex og (eller) dialog.
Eneste minus er papirets kvalitet. Det er cheap ass "toilet" papir, der suger alt, inkl. dine øjne ud, hvis du kigger på det længe nok.
DC/Vertigo, ongoing series issue 1-5 samlet. Fås i Fantask for sølle 80,- (Det er så billigt det ville være åndssvagt ikke at købe den.)
Nummer 2 og 3 er ligeledes udkommet.


2. ANGEL: Revelations "Senior Years" af Roberto Aguirre-Sacasa og Adam Pollina
Warren Worthington III, bedre kendt som Angel (eller Archangel) er on/off medlem af superheltegruppen X-Men, der drager universet og alle mulige parallel universer og kæmper mod... God knows what. Det er vi i denne lille perle helt befriet for. Som titlen antyder handler den om Warrens tidlige år, eller rettere, hans teenage år. Warren er som enhver god rig teenage knøs på kostskole. Og da hans far er MEGET rig, er Warren også meget populær.Han er god i skolen. god til fodbold og har skolens smækreste tøs som kæreste. Eneste lille problem er bare, at der er begyndte at vokse vinger ud af ryggen på ham.
Roberto Aguirre-Sacasa danser meget behændigt uden om alt X-Men, og har i stedet skrevet en historie om tro, håb og kærlighed, men er samtidig tro mod alt den bagage der følger med når man skriver om en karakter med mere en 40 års historie. Men både X-Men fans, X-Men hadere og alle andre kan være med. Det handler om at være teenager og hvor fandens svært det er. Adam Pollina har aldrig været bedre, så er det sagt. Tegneserie er en sammensmeltning mellem ord og billeder, og i Angel: Revelations "Senior Years" smelter alt sammen til en stor lækker orgasme af en oplevelse.
Marvel, Mini-serie 1-5, samlet. Fås i Fantask enkeltvis til kr. 32 pr. styk, eller samlet HER.


1. HATTER M: The looking glass wars vol. 1 af Frank Beddor og Ben Templesmith med Liz Cavalier
Baseret på Frank Beddors bog The looking glass wars, som igen er baseret på Alice i eventyr land. Redd, den onde dronning af Wonderland laver et coup og den royale bodyguard Hatter Madigan får besked på at evakuere Alyss, datter af dronning Genevieve. Gennem the looking glass ankommer de til vores verden, i år 1859, hvor Alyss bliver væk fra Hatter M. Han skal finde hende før Redd og hendes kumpaner, og alle os jordiske psykopater, der er ude på at udnytte små forsvarsløse børn. Hatter M kan "se" fantasien. Hvis en person er meget fantasifuld, kan Hatter se det, og derved lokalisere Alyss. Desværre er der andre end Alyss med en god portion fantasi, så Hatter må rundt omkring, og kæmpe mod alt fra vampyrer til Redds seeksers, og helt almindelige borgere.
Hatter M er velskrevet, og har en helt unik basis historie der udnytte alle elementer optimalt. Det lykkedes stort set aldrig i tegneserienverden at lave adaptioner, så derfor er det ekstra fantastisk, at det er lykkedes for Hr. Beddor at adaptere sin egen bog så eminent.
Ben Templesmith er nok mest kendt for Nat i 30 dage, men jeg synes personligt han overgår sig selv her. Det er så velfortalt og mættende på billedesiden, at man faktisk kunne have undværet dialogen, som nok er det svageste led i hele denne herlighed. Hvert panel er et maleri der kunne hænge på et museum. Jeg kan blive væk i dette kunstværk, i et hav af original historie og billeder, men skulle jeg drukne, ville det blive med et smil på læberne. Det absolut bedste der udkom i 2008. Prøv den. Du bliver med garanti ikke skuffet.
Automatic Pictures publishing, Mini-serie 1-4 samlet + masser af ekstra, får i Fantask for 119,-