tirsdag den 7. juli 2009

Bog til film - The american way

I 2007 var jeg i berlin for at sælge et filmmanus jeg havde skrevet, det hed "Room 237". En svensk producer, gjorde mig opmærksom på at min historie lænede sig kraftigt op af en Dennis Lehane roman, "Shutter Island". Jeg købte og læste den (jeg sov ikke i to nætter fordi jeg bare læste). Bogen var medrivende, spændende og lignede selvfølgelig min histroie. Jeg lavede lidt research og fandt ud af rettighederne var solgt, og Wolfgang Petersen var i gang, men at projektet stod lidt stille. Det gjorde mit også. For godt 6 måneder siden fik jeg endelig brudt mit ned, og historien faldt på plads, jeg var parat til at skrive manuskripet der skulle blive mit gennembrud. Og så ser jeg at Martin Scorsese filmatisere "Shutter Island" med ingen anden end Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Det er, efter min mening, det bedste makkerpar der findes i filmverden pt. "Rum 237" er lagt på is. Nu skal folk lige synke Shutter, og om ti års tid vil der være plads til min, selv om alle vil sige "hey, den minder om den der med Leonardo." What can you do? Her følger Traileren til Shutter Island. Det ser kraftedme godt ud, selvom jeg mindes at hovedpersonen er en stor, tung mand. eller sådan så jeg ham. Det kan man ikke kalde Leonardo, men tilgengæld giver han alle andre skuespillere baghjul. I'm so happy.

En anden bog som jeg holder meget af, er Cormac McCarthys "The Road". Om en far og hans søn der forsøger at overleve et post-apokalyptisk helvede, i en verden der er faldet fra hinanden, hvor solen er forevigt skjult bag massive sorte skyer og hele verden er dækket af et fint lag aske. Bogen er endnu en af dem der, lige som "Shutter Island", er umulig at lægge fra sig. Og Cormacs sprog er nøgternt, elegant og sparsomt. Bogen er forholdsvis kort, men fuck han kan sige meget på ingen plads. "Danske" Viggo Mortensen spiller hovedrollen som faren, der vil gøre hvad som helst for at holde sin søn i live. Jeg havde ikke behøvet de store effekt skud, for kerne historien; den historie som Cormac fortæller, handler om kærlighed. Kærligheden mellem en far og hans søn, kærligheden til livet, og ikke mindst troen på det. Det er en "must read" bog som sagtens kan læses igen og igen, grundet det smukke sprog og den vedkommende historie.
Instruktøren hedder John Hillcoat (The Proposition) og det lader til at han har fanget essensen af bogen. Jeg glæder mig. Dejligt, endelig, at glæde sig til, at komme i biffen.