Så er der kommet lektør udtalelse på
Sonny Søren og spasserne, og hans beskrivelse er meget rammende for hvad mit mål var med bogen:
Sonny Søren er 16 år og har hårdt brug for penge, så da hans mor tilbyder ham 200 klask for at besøge sin mentalt udfordrede storebror på en spasseranstalt, griber han chancen og tager afsted. Herved vikles han ind i Dr. Natas planer om at udstyre en flok spassere med AK 47'ere for at overtage Danmark og herfra skabe Det Fjerde Rige. Ved hjælp af et piskeris, to dåseåbnere og andre køkkenredskaber lykkes det Sonny Søren at nedkæmpe spasser-hæren på blodig vis og redde verden. Bogen har en åben slutning, så måske kommer der flere bøger om Sonny Søren. Bogen adskiller sig væsentligt fra øvrige ungdomsbøger både sprogligt og handlingsmæssigt. Det er meget voldeligt og blodigt, men med et glimt i øjet og meget urealistisk, så det bliver aldrig rigtig farligt, kun underholdende. Så kan man så altid diskutere, om vold er underholdende. Tobias Enevoldsen har tegnet bogens illustrationer, som illustrerer ironien i voldsscenerne godt og bringer smil på målgruppens læber
Min ynglingslinje er: Bogen adskiller sig væsentligt fra øvrige ungdomsbøger både sprogligt og handlingsmæssigt.
Yessir, og det er helt bevidst. Jeg er træt af unge mennesker skal læse "Anders går til fest" eller "Mettes første gang". Come on! Jeg tænkte: da jeg var ung, hvad ville jeg så elske at min dansklærer havde klasket ned på bordet foran mig? = Sonny Søren.
Målet med bogen har været at underholde, at få de unge drenge der ikke pløjer gennem "Krig og Fred" på en weekend til rent faktisk at sætte sig ned og læse en bog. Så de ikke bliver tabt i den digitale verden, og hvem ved, måske Sonny Søren kan give en nysgerrighed, en lyst og en glæde ved at læse, og snart sidder knægten med en stak fra biblioteket (hvis det ikke er sparet væk) og pløjer sig gennem det skrevne sprog. Og så spørger den unge ikke-læser "hvad fanden får jeg ud af at læse?" Og det kan jeg give et lynhurtigt svar på - Du udvikler dit sprog. Jeg underviste i en 8. kl. for et par år siden, og en af mine elever læste stort set non-stop. Han var ikke en nørd, han hørte rap og festede i weekenderne, men i skolen og ledige stunder derhjemme der læste han. Nu skriver han raptekster. Sammen med en klassekammerat, og uden at bringe den anden gut ned, så kan læseren noget med sit sprog som får alle til at spærre øjnene op. Den her knægt har en helt udsædvanlig magt over sproget. Han er i øvrigt med i Rapkings (tror jeg nok det hedder) og er i semifinalen. Hvis han vil og bliver ved, så bliver han meget snart en kæmpe force i dansk (rap) musik. Og, han har selvfølgelig også læst Sonny Søren!
Men det nytter ikke bare at læse. Læs bøger der udfordrer jer. Og derfor er jeg så begejstret for lektørens sætning: Bogen adskiller sig væsentligt fra øvrige ungdomsbøger både sprogligt og handlingsmæssigt.
Det her er bogen du skal læse, det her er det første spæde skridt på vejen. Og denne her bog vil underholde dig. Med garanti.
Er vold underholdende? Klasselærere, I kan bruge denne bog til mange ting, bl. a en diskussion om vold og brugen af vold i medier. Desuden kan man, uden det helt store tankespind, fører en diskussion over på 2. VK eller velfærdsstatens udnyttelse af de svage i samfundet. Det her er ikke bare tankeløs vold, der er faktisk en mening med galskaben. Og Picasso er indblandet. Men det gemmer jeg til et foredrag:-)
Tak til Tobias Enevoldsen for en superb grafisk side. Tobias har leveret en fuldstændig, hammerfed, overskudsagtigt, sprudlende billedside til bogen. Jeg håber vi skal lave en toer, T.
Anden bog i serien er skrevet, men der har været en del uoverensstemmelser mellem Gyldendal og jeg, så jeg ved ikke om den bliver udgivet (Alt det kan I også hører mere om til et foredrag).
Lige her til sidst, en stor tak til den Oscarnominerede instruktør Christian E. Christiansen som har opfundet universet og karakterne sammen med mig. I love you, man.
Bogen kan bl. a købes
her!