onsdag den 30. december 2009
Update 2009
fredag den 18. december 2009
Snart jul og solen skinner
torsdag den 17. december 2009
mandag den 14. december 2009
Nej, stop nu ... okay, så bare én mer
Mens denne anmeldelse skrives, forlyder det i radioen, at de danske soldater, der kommer tilbage fra krigen i Afghanistan, har problemer med at få bearbejdet deres traumatiske oplevelser. De har svært ved at græde og flere af dem føler, at de svigter deres familier.
Med et slags omvendt fortegn beskriver Jesper Nicolaj Christiansen i sin debutroman krigens omkostninger for en tilbageblevet familie.
En 11-årig pige Elektra er hovedperson i romanen. Hendes far er forsvundet i Afghanistan og følgen er en dybt alkoholiseret mor. Elektra tvangsfjernes fra moderen og indsættes på institutionen ”Solsikken, hvor der er alt andet end varme og solskin.
Når virkeligheden presser sig for meget på for Elektra, tager hun faderens soldaterhjelm på og forsvinder ud i eventyragtige sekvenser, hvor faderen er en ædel ridder, der kommer for at redde hende.
Sammen med en grønlandsk dreng, en misbrugt pige og to fortabte brødre forlader Elektra institutionen og i en stjålet Ferrari drøner de på roadmovieagtig maner af sted for at finde faderen.
Bogen er en hård nyser. Men til trods for de alvorlige emner: Tvangsfjernelse, pædofili, mord, incest og misbrug beskriver forfatteren Elektra og de andre strandede børn med en meget stor ømhed. Det er denne sprogdragt, der gør, at romanen hæver sig langt op over gennemsnittet.
Teddy Kristiansens omslag formidler med stor indlevelse bogens indhold og illustrerer flot Elektras lille pigekriger
4 + 2 = 4
Jesper Nicolaj Christiansens børneroman »Soldater græder ikke« er hans første.
Af Mai Misfeldt, kultur@berlingske.dk
Torsdag den 10. december 2009, 22:30
En hård lille nyser, der ligger og svinger et uafgørligt sted mellem realisme og eventyr. Elektra hedder hovedpersonen, og fra myten ved vi, at hun er fars pige. Soldaterfar er bare blevet væk i Afghanistan, og mor er en falsk kvinde, der både slår og drikker. Elektra tvangsfjernes til »Solsikken«, et tvivlsomt hjem for psykisk belastede børn. Romanen veksler mellem hverdag og en ridderdrøm, hvor Elektra møder sin elskede far. Virkeligheden er barsk, som den er - i virkeligheden - for de her svigtede børn, og Christiansen lægger ikke fingrene imellem. Vold og incest og sprog der slår hårdt igen. Alligevel er det ømheden i Christiansens projekt, hans usentimentale skildring af den lille ensomme krigerpige og hendes ligesindede, der står tilbage efter læsningen.
Jesper Nicolaj Christiansen: Soldater græder ikke. 176 s. 200 kr. Høst & Søn.
søndag den 29. november 2009
crazy svineinfluenza
torsdag den 19. november 2009
Lost and found
Er ved at rydde op i mine (resterende) dvd'er. Jeg har lige haft indbrud i mit kælderrum hvor alle dvd'er fra A-M blev nuppet (de lå i en taske) + min Superman tin box (SUK!).
onsdag den 18. november 2009
Soldater græder ikke, Lektør
Lektørudtalelse
Anvendelse/målgruppe/niveau
Kuldslået og knugende lille roman om en 11-årig pige, der bliver tvangsfjernet. De alvorlige emner taget i betragtning er det en bog, som skal formidles, og den henvender sig til modne børn fra cirka 12 år. Vil nok mest blive brugt i forbindelse med emnearbejde
Beskrivelse
Elektra er 11 år, da hun bliver tvangsfjernet pga. sin alkoholiserede mors massive omsorgssvigt. Elektras far er soldat og meldt savnet i Afghanistan, men Elektra er overbevist om, at han snart kommer hjem og redder hende. Når det hele bliver for slemt, tager Elektra farens soldaterhjelm på og drømmer sig væk. Elektra bliver fjernet hjemmefra og kommer til børnehjemmet Solsikken, hvor de andre børn er nogle hårde negle. Børnehjemmet er ikke lutter lagkage, og da Elektra sammen med en forhærdet 15-årig grønlandsk dreng, en misbrugt pige og to fortabte brødre kommer til at stjæle en rød Ferrari, går det helt galt. Bogen er velskrevet, og børnenes hårde sprog overbeviser og gør indtryk; bag de hårde facader gemmer sig børn, som i den grad savner nærværende og kærlige forældre
Sammenligning
Jesper Nicolaj Christiansen (f. 1972) har tidligere udgivet billedromanen Æblet i 2008 og et par bøger i Dingo-serien
Samlet konklusion
Velskrevet og kuldslået lille roman om tvangsfjernelse af en 11-årig pige, som kommer rigtig galt af sted. Overbevisende og knugende læsning, som kan bruges til emnearbejde fra cirka 12 år
lørdag den 14. november 2009
Det hvide guld
En læser anmelder soldater
Personkaraktestikkerne er noget ud over det sædvanlige.
Jeg vil ikke sige så megt i frygt for at komme til at ødelægge det. Denne bog må og skal læses. Det har den fortjent og det har I fortjent.
torsdag den 5. november 2009
Vil Joan Ørting også dø?
tirsdag den 3. november 2009
Sonny Søren udsat
"Mens mængden af mentalt handicappede voksede udenfor de knagende døre stod Sonny Søren og hamrede panden ind i fryseren. Han havde lige tjekket rummet. Det var en blindgyde. Han var fanget. Som en rotte i en bur, kunne han nu kun afvente den uundgåelige sønderrivning af sin krop, af massen udenfor.
Han bankede panden ekstra hårdt ind i fryseren og hørte et stille ”klopf”. Til venstre havde en skuffe åbnet sig. I den lå der sølvpapir, fryseposer og en rulle gaffatape. Sonny Søren åbnede skuffen helt og tog rullen ud. Han åbnede skuffen ovenover. Der lå to dåseåbnere af den lille håndmodel. Sonny Sørens øjne gled fra gaffatapen til dåseåbnerne. Så smilte han. Ondskabsfuldt."
ps. farverne er off.
Bogvægten
"Hurtig, let læst realismegyser med indlagte chokeffekter. Stor indlevelse i børnene og deres sammensatte naturer."
"Elektras liv deler sig mellem uhyggelig realisme og drømme med faren som ridder, og man kan kun håbe på, at de mange fiktive overdrivelser er aldeles uden forbindelse til virkeligheden i landet med velfærden."
Til det kan jeg kun svarer at virkeligheden overgår fantasien. Jeg blev af forlaget bedt om at tone visse elementer ned, fordi det var for "uvirkeligt". Bogen er baseret på samtaler med pædagoger, arbejde på et observations- og behandlingshjem samt en del research. Virkelighedens Danmark er den fiktive litteratur ikke klar til endnu.
torsdag den 29. oktober 2009
I dag
fredag den 23. oktober 2009
søndag den 18. oktober 2009
Selvmord
fredag den 16. oktober 2009
Stadigvæk god vind til STORM i en skuffende efterårsferie
mandag den 12. oktober 2009
Storm giver Monsterjægerne baghjul
søndag den 11. oktober 2009
Søndag
lørdag den 10. oktober 2009
Storm - se den med hele familien i efterårsferien
søndag den 4. oktober 2009
Hvordan finder jeg nye forfattere?
Jeg har lige været i en blitzkrig med to af mine venner, fordi jeg mente den ene var hul og tom fordi han ytrede sin mening offentligt om en bog han ikke havde læst. Eller, han havde læst den første side og en anden tilfældig side i bogen.
torsdag den 1. oktober 2009
5. klasse på Kirkeskovsskolen ved Skælskør
mandag den 28. september 2009
Er der brug for Laserdisken?
tirsdag den 22. september 2009
Helle Helle for børn
lørdag den 19. september 2009
only Cash, please
fredag den 18. september 2009
Sonny Søren tæsker skelettet ud af røven på dig
torsdag den 17. september 2009
Storm will rock you! (ikke det der dødsyge band, men filmen)
mandag den 14. september 2009
JNC i USA
lørdag den 12. september 2009
La-la land
lørdag den 29. august 2009
En side bemærkning
lørdag den 22. august 2009
Sonny Søren er på vej
onsdag den 19. august 2009
CEC i USA
Som bekendt er min Oscarnomineret ven, Christian E. Christiansen i USA for at skyde spillefilmen "Single white roommate". Ups, sorry. My bad. "The Roommate." Her er et foto fra settet. Sådan ser det ud når man laver optagelse til et fem sekunders langt klip. The American way. Nedenunder ses et foto fra et dansk filmset, ukendt film hvor der ligeledes blev lavet optagelse til et fem sekunders langt klip.
søndag den 16. august 2009
Robert og robotten 2- Så er den her! (næsten)
lørdag den 15. august 2009
Venners evner og udgivelser
onsdag den 29. juli 2009
Sex og superhelte
Superhelte Outgames
torsdag den 9. juli 2009
3 degrees of Ole Bornedal
onsdag den 8. juli 2009
Det er en tysker!
Jeg lavede noget reseach (overspringshandling) til en ny børne/ungdomsbog/film og fandt det her billede. Det er en tysk lanser fra 1. VK med gasmaske. Historien fortælle ikke noget om hvad hesten gjorde under et gasangreb. Men et effing fantastisk foto. Pludselig forstår jeg hvorfor det er kunst. Og der ligger bare en historie og venter bag det billede. It's mine. All mine.